Domowa maggi

Zostałam obdarowana sporą ilością świeżego, aromatycznego lubczyku. Jego zapach roznosił się po całym domu. Na jego bazie przygotowałam domową wersję maggi - która szczerze mówiąc - daje radę! :) 
Jest bardzo wyrazista w smaku, przygotowana ze świeżych ziół i warzyw. Gotowy płyn polecam przelać do buteleczki typu 'sklepowa magga' - będzie łatwiejsza w dozowaniu. 

Serdecznie polecam również domową kostkę rosołową oraz domową wersję wegety. :)



Domowa maggi
/Źródło: Miód i pieprz/

Składniki na uzyskanie ok 300 ml gotowej przyprawy
2 cebule
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (użyłam świeżego wraz z łodygami)
30 g cukru (2 łyżki)
40 g soli (2 łyżki)
5 g słodkiej papryki (1 łyżeczka)
5 g czosnku suszonego
(1 łyżeczka)
5 g czarnego pieprzu
(1 łyżeczka)
350-400 ml wody

 


Sposób przygotowania
Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera oraz lubczyk (jeśli mamy świeży, jeśli nie to suszony dodajemy później do wody.)
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić).

Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą dokładamy liść laurowy, zgniecione ziarna ziela angielskiego, oraz liście lubczyku (jeśli dysponujemy suszonymi)  i gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez 30 minut, po czym wyłączamy palnik. 
Całość przykrywamy i zostawiamy na płycie przez  2-3 godziny ( aby w tym czasie jak najwięcej aromatu z warzyw wniknęło do płynu). 


Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól.
Gorący przelewamy do słoika i szczelnie zamykamy. Przechowujemy do 2-3 miesięcy.
Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.


Polecam !

Komentarze

  1. Witam robiłam z podobnego przepisu i nie wiem jaki smak powinna mieć bo moja jest gorzkawa. Czy coś mogę jeszcze z nią zrobic? Za mało wody dałam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmn ciężko powiedzieć, może rzeczywiście odrobinę wody. Moja smakuje prawie tak samo jak Maggie ze sklepu.

      Usuń
  2. Sorry, ale przecież maggi to po prostu wyciąg z lubczyku (a przynajmniej jako dominujący składnik), a tu jest go jak na lekarstwo (w sklepowych produktach maggipodobnych też jest go w śladowych ilościach, o ile w ogóle), więc jest to - z całym szacunkiem - przepis na przyprawę fix-ziołową, a nie na maggi... Mimo wszystko wypróbowałem i jest bardzo ciekawa, ale poza kolorem nie przypomina maggi... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twoja opinie. Może domowa Maggie ma inny smak z uwagi na brak" e dodatków ":) jest to taki wyciąg z warzyw i ziół, na pewno dużo zdrowszy niż sklepowy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty